przebudowa galeriowca turystycznego

Koncepcja przebudowy, rozbudowy i nadbudowy budynku zamieszkania zbiorowego usług turystycznych typu galeriowiec na mierzei jeziora Bukowo i Morza Bałtyckiego.

 

ZAŁOŻENIA PROJEKTOWE

Głównym zadaniem projektowym było dostosowanie budynku do aktualnych wymagań technicznych (zwiększenie wysokości pomieszczeń, poszerzenie komunikacji ogólnej, przebudowa schodów, docieplenie) oraz podwyższenie ogólnego standardu. Koncepcja zakłada nadbudowę dodatkowej kondygnacji, dobudowę tarasów i klatek schodowych, przebudowę galerii.

 

FUNKCJA

Zaprojektowano nową, zewnętrzną klatkę schodową wraz z komunikacją, spełniającą aktualne przepisy i warunki techniczne. Budynek powiększono o nowe tarasy, a loggie włączono do wnętrz. Zlikwidowano ogólnodostępne toalety i łazienki na piętrach. Dwa wąskie pokoje, które do tej pory wyposażone były tylko w dwa jednoosobowe łóżka i umywalki, połączono w jeden apartament i zaopatrzono w aneksy kuchenne oraz łazienki. Na parterze utworzone zostały dwa większe apartamenty z dwoma sypialniami i przestronną strefą dzienną. Układ pokoi powtarzalnych na piętrze powtórzono na nowej kondygnacji +2.

Do każdego apartamentu przylega duży taras.

 

FORMA

Zachowany został galeriowy układ budynku, ale poszerzono ciągi komunikacyjne. Do bryły budynku “doklejono” żelbetową konstrukcję, która na szczytach budynku zaokrągla się, tworząc apsydy klatek schodowych. Budynek został docieplony - dostosowany do całorocznego użytkowania. Otwartą część komunikacyjną zacieniono rastrem z desek modrzewiowych z dopuszczeniem ich naturalnego zszarzenia. Przestronne tarasy oddzielone zostały od siebie ściankami ze szkła profilowego.

Dach nad częścią mieszkalną zaprojektowano jako dwuspadzisty, by spełnić wytyczne z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego oraz by korzystnie zagospodarować jego południową połać pod panele fotowoltaiczne.

 

Zespół projektowy w składzie:

arch. Stanisław Skład

arch. Małgorzata Waszkiewicz

arch. Waldemar Waszkiewicz

Projekt wnętrz apartamentu

Projekt wnętrz pokoju powtarzalnego

DĄBKOWICE

2020