pawilon o funkcji toalety publicznej w łazienkach królewskich w warszawie

NOWA PRACOWNIA wzięła udział w konkursie na projekt toalety publicznej w Łazienkach Królewskich w Warszawie, organizowanym przez firmy KOŁO i Geberit. Zespół projektowy: Aleksandra Góra, Małgorzata Waszkiewicz, Waldemar Waszkiewicz

FUNKCJA

Zaprojektowano toalety: damską, męską i dla niepełnosprawnych. We wszystkich znajdują się naścienne przewijaki dla niemowląt. Od strony ul. Myśliwieckiej znajduje się wejście do pomieszczenia technicznego. Wejścia do toalet dostępne są z komunikacji ogólnej, którą od strefy informacji turystycznej i kiosku oddziela ściana z biletomatami; głęboko wsunięta pod dach ułatwi korzystanie z urządzeń w pełnym słońcu. Po drugiej stronie zlokalizowano monitory dotykowe informacji turystycznej. Kiosk otwiera się na wejście do parku.

 

FORMA

Pawilon składa się z dwóch części przykrytych wspólnym dachem. Dach i główna część budynku z funkcją sanitarną ustawione są prostopadle do ul. Myśliwieckiej - zgodnie z usytuowaniem pobliskich zabytkowych budynków. Wejście do kiosku, biletomaty i monitory ustawione są prostopadle do alei prowadzącej do tych budynków. 

Na elewacji zastosowano wielkoformatowe płyty gresowe o gr. 12 mm, które zapewnią oczekiwaną w takim miejscu jakość i trwałość. Ten sam materiał stanowi okładzinę posadzki na zewnątrz i wewnątrz, ścian wewnętrznych, sufitów, gzymsów i ławek. Powierzchnia jasna, ciepła i gładka, o teksturze betonu, koresponduje z wykończeniami stosowanymi na budowlach w parku.  

Pod zadaszeniem projektowana jest stała ławka. Ławki zewnętrzne są przestawne i przeznaczone do realizacji w późniejszym terminie lub nie muszą być wykonywane w ogóle. 

Ze względu na charakter i rangę miejsca wykończenia witryn, pochwyty drzwiowe, armaturę i dodatki zaproponowano w kolorze starego złota, mającego przywoływać skojarzenie z "królewskimi łazienkami". Oświetlenie przestrzeni otwartych zapewnią wpuszczone w sufit lampy LED typu downlight.

Drzwi wejściowe i witryny o wysokości pomieszczeń, wyposażone w samozamykacze ze zintegrowanym mechanizm wspomagający otwieranie. W części sanitarnej i gospodarczej szkło piaskowane nieprzezierne.

Gzymsy powiększają powierzchnię dachu, co umożliwia optymalne rozmieszczenie paneli fotowoltaicznych. Pod gzymsami na elewacji wschodniej i południowej przewidziano domki lęgowe dla ptaków.

Wnętrza wyróżnia ciemnografitowy sufit z siatką lamp natynkowych typu tubus w kolorze sufitu. Ich odbicia w wielkoformatowych płytach gresowych i lustrach powiększają przestrzeń.

Armatura firmy Geberit przygotowana będzie dla tego miejsca w kolorze starego złota. Ceramika, suszarki do rąk, przewijaki i pojemniki - w kolorze białym. Ścianki do kabin ustępowych - z białej płyty kompaktowej o powierzchni "nie palcującej" ze złotymi okuciami.

2020

KONTAKT:

tel.: +48 507 430 404

biuro@nowapracownia.com

75-620 Koszalin, ul. Racławicka 15-17 F, lokal 213

  • Facebook - Biały Krąg
  • Instagram - Biały Krąg

© 2019 by NOWA PRACOWNIA. Proudly created with Wix.com