domek na wsi

Założenia projektowe
Niewielki dom jednorodzinny z poddaszem o łącznej powierzchni użytkowej 135m2. Budynek projektowany jest dla dwóch osób z psami. Działka o powierzchni 1000 m2 znajduje się w niewielkiej miejscowości pod Poznaniem. Teren objęty jest miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego, który narzuca zabudowę bez podpiwniczenia (ze względu na położenie w pobliżu rzeki Warty), układ kalenicowy względem drogi dojazdowej, dach stromy 30-45 stopni oraz skromną kolorystykę elewacji.

Program użytkowy
Wszystkie podstawowe funkcje - strefę dzienną, kuchnię, sypialnię, łazienkę oraz pomieszczenie gospodarcze - zlokalizowano w parterze. Ważnym elementem domu jest obszerna, przejściowa kuchnia, która na kształt kuchni w dawnych domostwach wiejskich jest jednocześnie korytarzem między strefą wejściową a salonem z jadalnią. Strefa dzienna jest wysokim pomieszczeniem, które dopełnia antresola z pracownią i biblioteką. Na poddaszu znalazły się dwa pokoje gościnne, z których jeden pełni również funkcję domowej siłowni.

Forma architektoniczna
Prosta, archetypiczna bryła budynku w stylu "nowoczesnej stodoły", oparta na rzucie prostokątnym 7x14m, z dwuspadowym dachem, ustawiona została kalenicą równolegle do drogi dojazdowej. Wejście do budynku i dwustanowiskowa wiata samochodowa znajdują się na północnej ścianie domu.

Podłużny kształt działki oraz narzucone przez MPZP obowiązująca linia zabudowy i układ kalenicowy skłoniły projektantów do kluczowych rozwiązań. Zrezygnowano z okien w ścianach szczytowych, dzięki czemu dosunięto budynek do bocznych granic działki. Maksymalnie wykorzystano przestrzeń terenu, stworzono taras oraz duży ogród dla psów i pod domowe uprawy warzyw. Dzięki dużym przeszkleniom w salonie skierowanym na południe można otworzyć wnętrze na ogród. Ponadto panoramiczna szyba w salonie od strony północnej dodatkowo otwiera i doświetla strefę dzienną.


Pokrycie dachu i części elewacji na poziomie ścian kolanowych zaprojektowano z ciemnoszarej blachy trapezowej, doskonale wpisującej się w wiejski krajobraz. Pozostałe ściany pozostaną otynkowane i pomalowane na biało. Płyta tarasu obłożona będzie drewnem Thermory, które z czasem całkowicie zszarzeje. Zadaszenie tarasu oraz wiata samochodowa wykonane z drewna.

Zastosowane rozwiązania i technologie

Bardzo ważnym kryterium w projektowaniu była ekologia oraz samowystarczalność. Ściany konstrukcyjne i stropy zaprojektowane zostały z paneli z drewna klejonego HBE o grubości 10 i 12 cm oraz docieplone wełną drzewną. Energię elektryczną wytwarzać będą panele fotowoltaiczne na południowej połaci dachu. Dom wyposażony będzie w pompę ciepła, woda pozyskiwana będzie ze znajdującej się na działce studni głębinowej, a ścieki odprowadzane do przydomowej oczyszczalni ścieków.

Zespół projektowy:

arch. Stanisław Skład

arch. Waldemar Waszkiewicz

arch. Małgorzata Waszkiewicz

PROJEKT WNĘTRZ

POZNAŃ

2021