dom dla miłośników samochodów

Założenia projektowe
Dom jednorodzinny wolnostojący jednokondygnacyjny z poddaszem użytkowym. Budynek projektowany jest dla małżeństwa z dwójką nastoletnich córek. Pasją rodziców są samochody i szeroko rozumiana motoryzacja. Działka budowlana znajduje się pod Kołobrzegiem, jest bardzo mocno zadrzewiona i znajduje się na niej staw o powierzchni 1100 m2. Teren objęty jest miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego, narzucającym zabudowę jednokondygnacyjną z poddaszem użytkowym i dach stromy 35-45 stopni.

Program użytkowy
Inwestor jest miłośnikiem samochodów, stąd wbudowany 3-stanowiskowy garaż, będący ekspozycją kolekcji samochodów, oraz 2-stanowiskowa zewnętrzna wiata. Podstawowe funkcje domu zlokalizowano w parterze wraz ze 100-metrową strefą dzienną łączącą funkcję salonu, kuchni i jadalni. Strefę dzienną dopełnia antresola z pracownią i biblioteką. Dostęp do trzech sypialni, łazienki i pomieszczenia gospodarczego zaprojektowano przez poprowadzony wzdłuż osi budynku korytarz oddzielający część mieszkalną od garażu. Pokoje dziewczynek podzielone zostały na część dzienną z wyjściem na taras łączący na zewnątrz wszystkie pomieszczenia i część sypialną umieszczoną na antresolach. Na poddaszu znalazł się również "strych" dostępny z pomieszczenia gospodarczego.

Forma architektoniczna
Prosta, archetypiczna bryła budynku opartego na rzucie prostokątnym, z dwuspadowym dachem, nazywana "nowoczesną stodołą", ustawiona została niemal idealnie na osi wschód-zachód, kalenicą prostopadle do drogi dojazdowej. Wejście do budynku i wjazd do garażu znajdują się na zachodniej ścianie szczytowej. Od przedsionka do strefy dziennej wiedzie długi korytarz tworzący oś widokową zakończoną dwukondygnacyjnym przeszkleniem (w salonie)  z widokiem na staw i okalające go drzewa. Korytarz od garażu oddziela lamelowa ściana nośna z profili z drewna konstrukcyjnego, rozstawionych co 20cm i obróconych o 45st. Powoduje to, że podążając od wejścia wnętrze garażu jest niewidoczne, zaś wychodząc z domu możemy obejrzeć auta z kolekcji inwestora. Ponadto szczeliny umożliwiają dostęp światła dziennego do korytarza ze świetlików dachowych w garażu. 
Niezwykłe otoczenie skłoniło projektantów do maksymalnego otwarcia domu na zewnętrze. Szklane fasady na osi północ-południe zacierają granice między wnętrzem a lasem otaczającym dom. Dzięki drzwiom HS w fasadzie południowej można szeroko otworzyć wnętrze na "leśną" polanę i drewniany taras częściowo nadwieszony nad wodą. 
Przy sypialniach zaprojektowano podcień, który latem chronić będzie przed nadmiernym nasłonecznieniem. W tym też celu na fasadzie południowej strefy dziennej zamontowane zostaną zewnętrzne rolety przeciwsłoneczne.
Pokrycie dachu od strony południowej zaprojektowano w całości z paneli fotowoltaicznych w systemie Sunroof. Dach i elewacja od strony północnej będzie z lakierowanej na czarno blachy aluminiowej na rąbek stojący. Pozostałe ściany i płyta tarasu obłożone będą drewnem Thermory, które z czasem całkowicie zszarzeje.

Zastosowane rozwiązania i technologie
Ściany konstrukcyjne, stropy i konstrukcja dachu zaprojektowane zostały z paneli z drewna klejonego HBE o grubości 10 cm. Energię elektryczną wytwarzać będą 103 panele dachowe Sunroof, o łącznej mocy ok. 30 kW. Panele stanowią zarazem poszycie południowej połaci. 
Dzięki zastosowanym rozwiązaniom dom będzie "plus-energetyczny".

Zespół projektowy:

arch. Stanisław Skład

arch. Waldemar Waszkiewicz

arch. Małgorzata Waszkiewicz

Aleksandra Góra

PROJEKT WNĘTRZ

KOŁOBRZEG

2020